ALANYA POSTASI GAZETESİ 27.02.2018

'Esnafa sahip çıkın' Yenialp marketlere karşı tepkisini sürdürürken yeni açılan 3 cep marketin önünde açıklamalarda bulundu 'Esnafa sahip çıkın' Esnafının her zaman yanında olan zincir marketlere karşı tepkisini ortaya koyan Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, yeni açılan 3 cep marketin önüne hazırlattığı bilboardtan koyarak, vatandaşların esnaflarına sahip çıkmalarını istedi. KATKILARI YOK Yenialp, Oba Göl Mevkii’nde açılışı gerçekleşen ve 20 metre arayla açılacan 3 cep marketle ilgili açıklamalarda bulunarak, cep marketlerin bölgeye hiç bir katkısının olmadığını söyledi. Yenialp, “Ulusal kanallarda 7 bin şubeye ulaştık diyorlar. Siz 7 bin şubeye ulaştıysanız, kaç tanenizi Türkiye vergi rekortmeni sıralamasında görebiliyoruz. İlk 10’un içinde hanginiz var. Sizin eğer 7 bin tane şubeniz varsa vergi sıralamasında da bir yer bulmanız gerekiyor. Bu cep marketlerin, bölgemize verdiği hiçbir şey yok" dedi. ESNAFA SAHİP ÇIKIN Vatandaşların mahallelerinde ki esnaflarına sahip çıkmaları gerektiğini yineleyen Yenialp, "İnsanlardan istirhamımız cep marketlere yönelmesinler. Mahallemizdeki esnaflarımıza sahip çıkın. Mahallenizdeki esnaflar para kazansın. 3 gün sonra cebinizde paranız kalmadığı zaman, çocuğunuza harçlık vereceğiniz zaman, gidip de bu cep marketlerden alamazsınız. Ama bizim bir bakkalımıza gittiğiniz zaman çocuğunuzun eğer harçlığı yoksa ‘Ahmet veya Mehmet amcana git de 5 lira versin de okul harçlığı yap’ diyemeyeceksiniz. Ama cep marketlerden bırakın 5 lira harçlık istemeyi, 50 kuruş eksiğiniz olsa ‘Kasam açık verir şu malı almayın’ diyebilirler” dedi. MERDİVEN ALTI ÜRETİM YAPIYORLAR Cep marketlerin merdiven altı ürün sattığını belirten Yenialp, “Bu cep marketlerin sürekli açılması insanların taleplerinden dolayı kaynaklanıyor ama bakkalın sattığı ürünle cep marketin sattığı ürün arasında dağlar kadar fark var. Merdiven altı üretim yapıyorlar. 3 gün sonra sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. İlerleyen günlerde cep marketlerin ne kadar çoğalırsa çoğalsın vatandaşların mahalledeki esnaflara döneceğine inanıyorum. KÜÇÜK ESNAF EZİLECEK Açılan bu cep marketler artık birbirleriyle yarışır hale geldiler. Oba Göl Mevkii’ne açılan 3 cep marketten sadece 1’i ayakta kalabilecek. Küçük esnaflar ezilecek. O yüzden devletimizin bir an önce bir önlem alması gerekiyor. Yıllardır duran Marketler Yasası’nın da bir an önce hayata geçmesini istiyoruz” diye konuştu.